check
2019 | המרכז לרווחה חברתית יהדות ואתיקה

2019

המפגש בין ערכי מקצועות הטיפול והרווחה לערכי היהדות: אתגרים, דילמות ודרכי התמודדות

30 דצמבר, 2019

ב' טבת התש"פ

קרא עוד

 

המפגש בין ערכי מקצועות הטיפול והרווחה לערכי היהדות:

אתגרים, דילמות ודרכי התמודדות.

עם הרב אילעאי עופרן, רב קבוצת יבנה ופסיכולוג. מחבר הספר תורה של הנפש.

 

שני, ב' טבת, תש"פ, ה- 30.12, בשעה 16:45- 18:30.

 

 > להזמנה

 

קראו פחות

הזכות לנישואין ולהורות של בעלי צרכים מיוחדים: אתגרים, דילמות ודרכי התמודדות

16 דצמבר, 2019

י"ח כסליו התש"פ

קרא עוד

צוות המרכז לרווחה חברתית יהדות ואתיקה על שם רלף גולדמן, שמח להזמינכם לאירוע הראשון של שנת התש"פ בנושא: 

 

הזכות לנישואין ולהורות של בעלי צרכים מיוחדים: אתגרים, דילמות ודרכי התמודדות

עם הרב דר' רפי פוירשטיין, נשיא מכון פוירשטיין, יו'ר עמית ארגון רבני צוהר, רב קהילת דתי לאומי הר נוף, ירושלים. 

 

מתי? ביום שני, י"ח כסליו 16.12.19, ב- 16:45.

היכן? בית מאירסדורף, חדר 503, האוניברסיטה העברית, הר הצופים.

 ההשתתפות אינה כרוכה בתשלום אך יש לאשר הגעה במייל חוזר.

 > להזמנה לאירוע

 

קראו פחות
אתגרים ומענים בשילוב חברתי של אנשים עם מוגבלות ושל משפחותיהם בחברה החרדית

אתגרים ומענים בשילוב חברתי של אנשים עם מוגבלות ושל משפחותיהם בחברה החרדית

30 מאי, 2019

כ"ה באייר התשע"ט

קרא עוד

הארוע נפרס על פני שני חלקים. בחלקו הראשון, הרב חיים פרקל, מנכ"ל "עלי שיח" ו"מגן אברהם", יקיר ירושלים, דיבר על פיתוח מענים לבעלי מוגבלות מן הציבור החרדי: הרצאתו החלה מסיפורו האישי שהוליד עשייה חברתית. בשל אי מציאת מקום המותאם לדרישות ולאורחות החיים החרדיים, הרב פרקל הקים ארגון התומך בתחום הדיורי התעסוקתי והשילוב החברתי עבור אנשים הסובלים מאוטיזם.

חלקו השני של יום העיון, התמקד בהרצאתה של גב' מרים כהן, עובדת סוציאלית. הרצאתה עסקה בשאלה: כיצד ניצור שינוי בדרך לשילוב בקרב נשים חרדיות הנשואות לבעל המתמודד עם מחלה נפשית? מרים תארה את חווית הנטל הסובייקטיבי והאובייקטיבי של נשים אלו וכן את  ודפוסי הפנייה לעזרה של נשים חרדיות הנשואות לבעל המתמודד עם מחלה נפשית.  ממצאיה התבססו על מחקרה האיכותני.  כמו כן, מרים התייחסה לתפקיד הדואלי הקיים בקהילה בנוגע לחווית הנטל: שיתוף מול הסתרה, ליום תורה ומצוות בחווית הנטל, וכן חווית הנטל העולה בהקשר זוגי.

ההשלכות לפרקטיקה הדגישו את חשיבות פיתוח והנגשה של תוכניות שיקלו על בנות הזוג  לקבל עזרה. תוך התיחסות לבדידות הקיצונית אותה הן חוות והדואליות של הקהילה בשיתוף ופניה לעזרה.

להלן תמונות של הרב פרקל ומרים כהן

קראו פחות
כיצד ניתן ליצור מנגינה חדשה "לכישלונות" העבר?

כיצד ניתן ליצור מנגינה חדשה "לכישלונות" העבר?

13 מרץ, 2019

ו' באדר ב' התשע"ט

קרא עוד

 

יום העיון אודות הגישה הדיאלוגית יהודית של פרופ' רוטנברג התמקדה השנה בנושא ה"שילחון":  

ד"ר מיכל פכלר פסיכולוגית קלינית ומרצה בביה"ס לעו"ס, מנהלת מכון רוטנברג, התייחסה בדברי הפתיחה למושג השילחון.  יצירת הסיפור האישי, בו האדם יכול לתקן את סיפור חייו מבלי לשנות את העובדות שהתרחשו.  מיכל בהרצאתה התייחסה למקורות מהיהדות המאפשרים את הלגיטימציה לשימוש בטכניקת השילחון, והם: הפרשנות המדרשית וחופש הבחירה.

ההרצאה השנייה הועברה על ידי הגב' זיווה ברכה גדרון מנהלת בי"ס לפסיכודרמה "הקול קורה".  זיווה התייחסה לשילחון בטיפול בפסיכודרמה בקבוצת נשים חרדיות.  תהליך המאפשר את אחזקת חווית התיקון ואת חווית השבר בו זמנית.

ההרצאה השלישית ביום העיון הועברה על ידי ד"ר חגי סרי פסיכולוג קליני, קופ"ח מאוחדת ביתר עלית.  חגי התייחס למושגי השילחון והשיקדום בתאור מקרה של נער חרדי הסובל מ-OCD הפרעה טורדנית כפייתית.

ההרצאה האחרונה הועברה על ידי הרב גיא אביהוד, יזם חברתי, העמותה לשיקום ושילוב, משרד הבריאות.  גיא התייחס לשילחון הזהות התעסוקתית אצל אנשים המתמודדים עם מוגבלות, והשיבה חזרה לקהילה.

את יום העיון סיכם ד"ר ברוך כהנא, פסיכולוג קליני, מרצה בביה"ס לעו"ס ומרצה בכיר במכון רוטנברג. להלן קישור להרצאות.

 

ד"ר חגי סרי
ד"ר מיכל פכלר
קראו פחות
לחיות באהבה ובזוגיות למרות מחלת נפש קשה של בן/בת זוג: בהשראת מקורות מהיהדות

לחיות באהבה ובזוגיות למרות מחלת נפש קשה של בן/בת זוג: בהשראת מקורות מהיהדות

5 מרץ, 2019

כח באדר א' התשע"ט

קרא עוד

הרב בני וורצמן, מטפל זוגי ומשפחתי, תיאר באמצעות הסיפור האישי את ההתמודדות שלו לאורך השנים בהשראת מקורות מהיהדות עם להיות בן זוג של אישה המתמודדת עם מחלה נפשית חמורה.

קראו פחות
מחקרים פורצי דרך על החברה החרדית והאתגרים הכרוכים בישומם

מחקרים פורצי דרך על החברה החרדית והאתגרים הכרוכים בישומם

14 ינואר, 2019

ח' בשבט התשע"ט

קרא עוד

בארוע זה הוצגו שלושה מחקרים.

המחקר הראשון התמקד בחווית הנטל ודפוסי פנייה לעזרה של נשים חרדיות הנשואות לאדם המתמודד עם מחלה נפשית. המחקר הוצג על ידי הגב' מרים כהן, על בסיסעבודת התזה שלה בבית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית. 

חיים לצד בן זוג המתמודד עם מחלה נפשית הינם מקור ללחץ , ומהווים גורם סיכון למספר תחלואות פסיכיאטריות. מחקרים מעטים התמקדו בבן זוג הבריא של האדם החולה, ובבחינת צרכיו ואיכות החיים שלו. קיימים מעט מחקרים על התמודדות נפשית והשלכותיה בחברה החרדית. במחקר זה ההתמקדות הינה בנטל הייחודי לבנות זוג.

מחקר איכותני זה, כלל ראיונות עומק חצי מובנים של נשים חרדיות הנשואות לאדם המתמודד עם מחלה נפשית. שאלות המחקר התייחסו לשני נושאים עיקריים:  מה הם הקשיים והאתגרים הייחודים שנשים מהמגזר החרדי חוות בטיפול בבן זוג הסובל ממחלת נפש? וכן, מה הם החסמים והדילמות בפניה לעזרה של נשים הנשואות לבן זוג חולה במחלת נפש מהמגזר החרדי?

להלן מס' תמות מרכזיות שעלו מממצאי המחקר:

הקהילה בתפקיד דואלי בחווית הנטל, שיתוף מול הסתרה: הדואליות של הקהילה בא לידי ביטוי בכך, שמחד הקהילה נותנת כוח ותומכת.  ומאידך היא מגבירה את הקושי העומס והמצוקה. במחקר נמצאה נטייה לכיוון ההסתרה לעומת נטייה לשיתוף.

קיום תורה ומצוות בחווית הנטל: קיימים זמנים  (כגון: זמן הדלקת נרות, פסח וכדו) בהם נדרש אב המשפחה המתמודד עם מחלה נפשית לעמוד בלוח זמנים העשוי להתנגש עם מצבו הנפשי. מצב זה יוצר מתח בתוך הבית ומגביר את חווית הנטל של בנות הזוג. דוגמא נוספת המתייחסת לתמה זאת נוגעת לרצף בין הפרעה לבין "חומרה", במצבים אלו בן הזוג עשוי להקפיד על שמירת מצוות יותר מהמקובל. כמו כן, הפרה של נורמות דתיות מקובלות בציבור והתכנסויות משפחתיות עשויים להוות זמני מתח וקונפליקט.

הנטל בהקשר הזוגי: תמה זאת מתייחסת לחווית המרחק, השייכות והבדידות שבת הזוג בחברה החרדית עשויה לחוות בקשר הנרקם לצד מחלת בן זוגה.

 דילמות וחסמים בפניה לעזרה: להלן מס' דוגמאות: החשש שהפניה לעזרה תתגלה ותוביל לפגיעה ב"שידוכין" של הילדים. החשש מהפניית אצבע מאשימה כלפי בת הזוג מהווה חסם משמעותי בפנייה לעזרה. וכן עצם ההכרה במצבו הנפשי של הבעל כחסם, וכביטוי לסטיגמה מופנמת.

ההשלכות לפרקטיקה התייחסו לצורך לפתח מודעות והבנה של אנשי מקצוע ורבנים למתח של האישה הנובע מהמפגש בין המגבלה הנפשית לקיום תורה ומצוות.  כמו כן ניתן לפתח ולהנגיש תכניות שיקלו על בנות הזוג  לקבל עזרה תוך התייחסות לבדידות  אותה הן חוות בהתמודדות והטיפול בבן זוג עם מחלה נפשית בחברה החרדית.

המחקר השני התמקד בתפיסות של בני סמכא בחברה החרדית - רבנים ועסקנים - ביחס לפגיעות מיניות, פיזיות ורגשיות בילדים, ודרכי התמודדותם עימן.  המחקר הוצג על ידי ד"ר שרה זלצברג חוקרת במסגרת פוסט דוקטורט בבית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית.

 

ההרצאה התייחסה לבסיס ההלכתי של נושא הדיווח לרשויות, דילמות הקשורות להימנעות מדיווח לרשויות, חוסר האמון הקיים אל מול הרשויות, וכן דיווח דיפרנציאלי המתנהל אל מול הרשויות הממחיש את המורכבות של עמדות בני הסמכא בציבור החרדי, ואת ההוויה הדיאלקטית בה הם נתונים.  אחד מהקולות שעלה מבני הסמכא התייחס לצורך שלהם לקבל אוטונומיה בכל הקשור להתנהלות במקרים אלו וכן הצורך בעובדים סוציאלים.

למחקר משמעות יישומית חשובה: הכרת תפיסותיהם של הרבנים והעסקנים בנוגע לסיכון ולמוגנות, תוכל לסייע לאנשי מקצוע בהכרת צרכיה המיוחדים של האוכלוסייה החרדית בנוגע לפגיעות בילדים, ובכך לתרום לזיהוי ערוצי התערבות, מניעה וטיפול באופן מותאם תרבות -בהלימה להשקפותיה של אוכלוסייה זו ותוך שמירה על כבודה וערכיה.

המחקר האחרון עסק בקונפליקטים בגיבוש הזהות המינית בחברה החרדית. מחקר זה הוצג על ידי ד"ר מרגרט גרינפילד חוקרת מאנגליה העוסקת בחקר החברה החרדית.

המחקר התייחס להשלכות של הזהות המינית בכל הקשור להשפעה על איכות החיים הסובייקטיבית של האדם, זהותו הדתית ותפקודו החברתי אל מול ההדרה החברתית.  וכן התייחס לחשיבות פיתוח מרחב הלכתי שיאפשר שיח אודות נושאים מיניים ונטיה מינית תוך שיתוף של הקהילה בצורך הדחוף להבנה בתחום. כמו כן, עולה מהמחקר הצורך להקים שירותים לאוכלוסייה המתמודדת עם קונפליקטים בגיבוש הזהות המינית שנתמכים על ידי רבנים.

 

קראו פחות