check
2018 | המרכז לרווחה חברתית יהדות ואתיקה

2018

אלימות במשפחה

טיפול במצבי משבר ומצוקה בציבור הדתי: אתגרים ודרכי פעולה

18 יוני, 2018

ה' בתמוז התשע"ח

קרא עוד
 
חלקו הראשון של המפגש עסק בקווי מתאר כלליים לבניית שרות המותאם תרבותית למגזר הדתי. ההרצאה הועברה על ידי ד"ר שלומית להמן, מנהלת מרכז לטיפול ומניעת אלימות במשפחה לציבור הדתי והחרדי. שלומית דנה בתכנון שרות, מרכיבי הנגשה, ויישום בחדר הטיפול בהקשר להתאמה לציבור שומר מצוות. 
תוארו מס' שלבים בתהליך בניית השרות: השלב הראשון התיחס להגדרת הבעיה אודותה השרות מוקם והנגשת השרות לעולם הדתי,  תוך שימוש בגישה מערכתית להתמודדות עם הבעיה.  השלב השני התייחס לשם המרכז שנבחר: "מרכז למשפחה".  שם זה נבחר על מנת לעמעם את תוכן עיסוק המרכז ולהקל על ההנגשה לציבור הדתי.  השלב השלישי של התהליך התייחס לבחירת מיקום המרכז. "יד שרה" נחשב לשירות מוכר עם רמת אמון גבוהה בציבור הרחב. 
כמו כן, שלומית התייחסה להקמת ועדת הרבנים המייצגים את הזרמים השונים בעולם הדתי. בוועדת רבנים זו ניתן להעזר על מנת לקבל לגיטימציה הלכתית להגעה למרכז הטיפולי, העלאת המוכנות לקבלת פתרון לבעיה, והתייעצות בפסיקה הלכתית בעת הצורך. 


בהמשך ההרצאה, שלומית התייחסה למס' מאפיינים הקיימים בשפה הדתית המופיעים גם בחדר הטיפול. אחד המאפיינים שהוזכרו התייחס לשפה הדתית הכוללת ערכים, נורמות, ציטטות של פסוקים ואימרות חז"ל. שפה אידיאולוגית כוללנית המתעלמת מחווית הפרט.  מרכיבים שפתיים אלו עשויים להקשות רבות על מקבל השרות להגיע בתהליך הטיפולי לשפה אישית- פרטית.   שלומית ציינה פתרון דיאלוגי בו ניתן בתהליך הטיפולי להשתמש בשפה האידיאולוגית לצד פיתוח של החוויה הפרטית.  
חלקו השני של המפגש התייחס למקום הרב בציבור הדתי והחרדי והועבר על ידי הרב בני להמן, פסיכולוג קליני. הרב להמן בהרצאתו התייחס לשאלה היכן קיים הגבול בין העבודה הטיפולית לבין העבודה החינוכית.
הרב להמן התייחס למצבים בהם תפיסות ואידיאולוגיות הקיימות בעולם הדתי עשויות לעיתים להיות גדולות יותר מכוחות האגו של האדם מה שעלול להוסיף תסכול רב לתהליך ההתמודדות של הפרט בחייו.  עולם הפסיכולוגיה עוסק במצוי, תפקיד הפסיכולוג הינו לאפשר לכוחות הנפש של האדם שיהיו נתונים לרשות האדם.  לעומת זאת, התורה או כל שיטה אידיאולוגית עוסקת -ברצוי. בחירת היעד לחיים נתונה בידי האדם עצמו או בהתייעצות עם הרב. עמדות שונות של איש הטיפול לעומת עמדות המייצגות אידיאולוגיות עשויות לעורר מתח ובלבול בין התפקידים השונים וקיימת חשיבות להפרדה וחלוקת התפקידים בין הרב או איש החינוך למטפל.
הרב להמן ציין בהרצאתו אופציה להתמודדות כמחנך, יצירת שיח פסיכו חינוכי שבו ניתן להציב אפשרויות רבות בפני האדם המתמודד עם קושי, כגון הפניה לטיפול ראשוני כדי להבין את המקום הנוכחי בו האדם שרוי.  ובנוסף, שימוש בעקרון בסיסי להכוונת ההתמודדות של איש הטיפול אל מול קונפליקטים העולים במרחב של העולם הדתי: הצבת החשיבה אודות הרציונל המקצועי של איש הטיפול אל מול הקונטקסט הדתי והעמדות הדתיות.

ד"ר שלומית להמן והרב בני להמן
קראו פחות
לחיות באהבה

לחיות באהבה ובזוגיות למרות מחלת נפש קשה של בן/בת זוג: בהשראת מקורות מהיהדות

7 יוני, 2018

כ"ט בטבת התשע"ח

קרא עוד

הרב בני וורצמן, מטפל זוגי ומשפחתי, תיאר באמצעות הסיפור האישי את ההתמודדות שלו לאורך השנים של להיות בן זוג של אישה המתמודדת עם מחלה נפשית חמורה.

הוא תיאר את האתגרים עמם הוא התמודד,  השינויים וההתפתחות בדרכי התמודדותו והגורמים שסייעו לו בהתמודדות. 
מרכיבים מרכזיים בגורמים המסייעים הם המשמעות שהדת מספקת למצבי החיים הקשים עמם הוא מתמודד, דרכי התמודדות  עם מצבים אלה השזורות בעצם היותו אדם דתי והתמיכה הקהילתית בו ובמשפחתו. 

קראו פחות
גישה דיאולוגית

הגישה הדיאלוגית יהודית על פי משנתו של פרופ' רוטנברג חתן פרס ישראל, כלים טיפוליים מעולם החשיבה היהודי

23 מאי, 2018

ט' בסיוון התשע"ח
 

קרא עוד
ההרצאה הראשונה ביום העיון עסקה במושג ה"צמצום" בטיפול על פי הפסיכולוגיה היהודית.  ההרצאה הועברה על ידי ד"ר ברוך כהנא, פסיכולוג קליני, מרצה בביה"ס לעבודה סוציאלית, וחבר בכיר בהנהלת מכון רוטנברג.
הנחת היסוד בגישה טיפולית זו מתייחסת לנפש האדם השואפת להתגלות במציאות.  בתהליך הדיאלוגי המתפתח בחדר הטיפולים, איש הטיפול מצמצם את עצמו ומאפשר לנפש הזולת להתגלות.  לעיתים, מה שמתגלה הינו עיוות.  מטרת התהליך הטיפולי אינה חשיפת העיוות כשלעצמו אלא הגעה לרצון הטוב הנמצא בבסיס נפש האדם, השואף להתגלות אך שלא מצא כלים מתאימים להתבטא דרכם. בנוסף, ד"ר כהנא התייחס לשימוש בטרמינולוגיה היהודית, שאינה מצטמצמת לשפה כשלעצמה אלא המבטאת את דמות האדם המשתקפת דרך ביטויים אלו.  
שלוש ההרצאות הבאות בהמשך יום העיון שיקפו את עקרונות הטיפול הללו בתחומי היישום השונים.
גב' רינת שרייבר עו"ס קלינית, עוסקת בטיפול בנוער בסיכון, המחישה בהרצאתה את מושגי "האורות והכלים" בהקשר להתפתחות שאינה תקינה בקרב נוער בסיכון.  על פי גישת הפסיכולוגיה היהודית, "אור" – הוא תמיד טוב, שואף להיטיב ולהתגלות, והוא מתגלה דרך "הכלים".  לאורך חיי האדם קיים מתח קיומי בין האור לכלי.  מושג האורות והכלים בא לידי ביטוי בקשרי אם תינוק. תהליך היוצר הרחבה של הכלים הנפשיים.  לעומת תהליך ההתפתחות התקינה, במצב של התפתחות שאינה תקינה, עוצמת האור עשויה להיות גדולה מהיכולת של הילד להכיל ובכך עלולה להתרחש "שבירה".  אחת מתוצאותיה של השבירה הינה- "קליפה".  המשך הרצאתה של רינת התמקדה בהבנת תיאור מקרה, תוך זיהוי של השימוש בטרמינולוגיה היהודית: האור, השבר והקליפה בהתייחס לטיפול בנוער בסיכון. 
 

פרופ' מרדכי רוטנברג וד"ר מיכל פכלר
ד"ר ברוך כהנא

 

ההרצאה הבאה הועברה על ידי מר מרום גורין עו"ס קליני, דוקטורנט באוניברסיטת הנגב, הרצאתו עסקה בהתמודדות עם שכול ואבדן.
הגישה הקלאסית להתמודדות עם שכול טוענת להתרת אנרגית החיים המחוברת לאדם הנפטר, התרת הקשר הליבידינלי.  על פי גישה זאת, כדי שהמתאבל יוכל להשתקם עליו להתיר את קשריו מהאדם שנפטר.  לעומת זאת, על פי גישתו של פרופ' רוטנברג המוות אינו מסיים יחסים אלא משנה יחסים, והינו מוסיף גוון שונה ליחסים.
בתהליך הטיפולי נוצר נרטיב, אגדה, אודות האדם הנפטר.  נרטיב אגדי זה מעצים ומעצב את חייהם של החיים.  כדי להגיע לרובד גבוה יותר בהבניית הנרטיב האגדי, יש לצמצם את רובד הפשט, הרובד הרציונלי.  צמצום זה מאפשר עבורנו להיות בקשב עם היבטים סודיים הקיימים ביחסים עם הנפטר.  על פי גישה זו, תפיסת השכול כוללת התייחסות הן לרובד הפשט והרציונלי ועד לרובד הסוד.  בהמשך ההרצאה מרום בהרצאתו התייחס להצגת מקרה אודות התמודדות עם שכול.ההרצאה האחרונה ביום העיון, עסקה בצמיחה מתוך משבר במקלט לנשים מוכות, והועברה על ידי גב' הדסה בן שלום, עו"ס.
הדסה השתמשה במושג "ממצריות למדבריות" – כמטאפורה ליציאה מהבית למקלט הנשים.  החיים בצל האלימות, וההזדהות המוחלטת עם כל רצונות הבעל, משקפת את ההצטמצמות ללא גבול המתרחש בעולמה של האישה.  לעומת זאת, התנהגות הבעל- תוארה כ -"אור" השואף להתפשט ללא גבול.  התפשטות הבעל – באישיותה של האישה, מתאר מצב בו לא מתרחש צמצום בין אישי.  בהינתן דינמיקה כזאת, לא מתאפשר קשר המבוסס על דיאלוג.
הדסה התייחסה למספר שלבים בתהליך התיקון:
השלב הראשון של תהליך ההתמודדות, מאופיין במרכיבים דיאלקטיים.  זהו מעבר חד "ממצריות למדבריות".  במציאות זו לא מתקיים דיאלוג עם בן הזוג אלא התנתקות.
השלב הבא הינו, הניסיון לתיקון, הלחנה מחדש של העבר, יצירת מנגינה חדשה מהכישלונות הכואבים.  סיפור האלימות שחוותה האשה מסופר ממקום מחזק כדרך לדלות את ניצוצות החוזקה הקיימים בה.  בתהליך זה מתרחשת ההבנה שהאישה נפלה ממקום הכח שלה, הכח העז שלה לנתינה אין סופית.  בתהליך הטיפולי האישה לומדת להכיר את כח הנתינה שקיים בה אך באותה העת היא גם לומדת לבנות כלים שיכילו את עוצמת יכולת הנתינה שלה. 
השלב האחרון מתאפיין במעבר ל"ישוביות": בשלב זה, מתקיים דיאלוג גם עם "המדבר" וגם עם הכח המשעבד. 
לסיום, ד"ר מיכל פכלר, פסיכולוגית קלינית, מרצה בביה"ס לעו"ס ומנהלת מכון רוטנברג, סיכמה את יום העיון: ד"ר פכלר התייחסה ליסודות התיאולוגיים שעליו מתבסס מודל הצמצום הבין אישי על פי גישתו של פרופ' רוטנברג.  על פי תפיסה זאת, הא-ל צמצם את נוכחותו ופינה מקום לבני אדם לקחת חלק בתיקון העולם.  צמצום ודיאלוגיה הינם שני מושגים הפועלים יחדיו.  באימוץ רעיון הצמצום, האדם מוכן לצמצם את תפיסתו ובכך הוא מרחיב את תפיסתו לאמיתות נוספות.  תהליך זה מתאפשר מתוך אמונה שקיים שורש טוב בכל אמת שהיא.

קראו פחות
אמא לא משוגעת

הקרנת הסרט "אמא לא משוגעת"- תיעוד של אישה שומרת מצוות המתמודדת עם מחלת נפש

13 מרץ, 2018

כ"ו אדר התשע"ח

קרא עוד

הקרנת הסרט, "אמא לא משוגעת" בבימויו של הרב מרדכי ורדי, מתעד את חייה של אשה שומרת מצוות המתמודדת עם מחלה נפשית. התמודדותה עם המחלה, מותירה אותה לתקופות ארוכות עם קשיים  לתפקד בחיי היום-יום ועם משפחתה.  הסרט מציג סוגיות  ודילמות הנוגעות להיבטים הלכתיים של ההתמודדות עם מחלה נפשית ברמה האישית, משפחתית וקהילתית.

בתום הקרנת הסרט נערך דיון עם גיבורת הסרט, אמירה רענן ובמאי הסרט, הרב מרדכי ורדי,  אודות הסוגיות הכרוכות בהתמודדות עם מחלה נפשית בקהילה דתית ואל מול השמירה על חיי ההלכה. הסוגיות השונות שעלו מהקהל המגוון התייחסו להיבטים אתיים, הלכתיים וטיפוליים. כמו למשל,  עלתה התייחסות לקונפליקט העשוי להופיע בין הרצון לשמור מצוות לבין מצבים נפשיים היכולים להוביל להתנהגויות הנוגדות את  כללי ההלכה. 

קראו פחות
יום עיון בנושא ארגונים חרדיים

ארגוני רווחה וטיפול במגזר החרדי: אתגרים בדרכי הפעולה

16 ינואר, 2018

כ"ט בטבת התשע"ח

קרא עוד

יום העיון עסק באתגרים בדרכי הפעולה בארגוני רווחה וטיפול במגזר החרדי.  חלקו הראשון של יום העיון התייחס לאתגרים הנוגעים לפיתוח ארגוני רווחה המותאמים לצרכי החברה החרדית וכן לעקרונות מנחים בהתמודדות עם אתגרים אלו.

בחלק ראשון זה של יום העיון, ניתנו הרצאות על האתגרים בפיתוח ארגוני רווחה לחברה החרדית על ידי הרב יהושוע פפר  , מר אהרן מלאך, מנכ"ל עמותת" נצח יהודה", והגב' גיטה לויפר, מנהלת "המרכז הארצי הרב תחומי להורים ומשפחה, המכון להכשרת הורים".


חלקו השני של יום העיון התמקד בדרכי הפעולה של ארגוני רווחה וטיפול במגזר החרדי במתן מענים המותאמים לצרכי החברה החרדית.  בחלק זה הוצגו דרכי הפעולה של חמישה ארגונים:  

  •  "מענה", שרות זה עוסק בטיפול ומניעה של פגיעות מיניות, הוצג על ידי מר אריה לוי, מנכ"ל הארגון
  • "למרחב"מרכז טיפולי רב תחומי, הוצג על ידי מר נתי בקר, דוקטורנט בבית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית ע"ש פאול ברוואלד
  •  "המרכז הארצי הרב-תחומי להורים ומשפחה, המכון להכשרת הורים", הוצג על ידי הגב' גיטה לויפר, מנהלת המרכז
  • "שיח סוד",   מרכז חינוכי שיקומי לבעלי צרכים מיוחדים, מיסודו של הרב דב לוי ז"ל. הוצג על ידי  הגב' גילה גולדברג, רואת חשבון ומבקרת פנים בארגון 
  • "הפורום החרדי" בתחום בריאות הנפש, סל שיקום, משרד הבריאות. הוצג על ידי הגב' רויטל ממן מנהלת הפורום, ושני דוברים נוספים: הגב' חנה רוזנטל, מנהלת "חסד ואמונה" ומר צבי ריצ'מן, מנהל שירות ליווי נתמך בקהילה,  "קידום פרויקטים שיקומיים"


יום העיון שימש מרחב ללמידה הדדית בין הארגונים וחידוד היכולות הפרקטיות המתייחסות להתמודדות עם אתגרים הנוגעים לצרכיהם היחודיים של מקבלי השירותים הנמנים עם האוכלוסייה החרדית.

 

קראו פחות